2023 m. gegužės 8 d., pirmadienis

Akimirkos prisilietimas

Mano laikas Birštone išseko lyg pavasarinis upelis… Bet neskubam tiesiausiu keliu namo, kaip visuomet, ieškom galimybės kažką pamatyti ir pažinti… Beveik prie Stakliškių prie meniškos medinės nuorodos į Gojaus mišką šokam nuo asfalto juostos ir už kelių kelio vingių stabtelim ant tiltelio per kirminu susirangusią Verknę. 


Prienų rajono pakraštyj, Verknės girininkijoje, esantis Gojaus miškas nuo kunigaikščių laikų garsėjo žvėrių gausa ir galingais šimtamečiais ąžuolais. Ir dabar, net nepasukę nuo keliuko gilyn į tankmę, lengvai suskaičiuojam bene kelias dešimtis brandžių didingų medžių. Daugybė nuvirtusių ir dar augančių ąžuolų kalba apie šio miško brandą, o pats jo pavadinimas nukelia mus į protėvių laikus su šventais gojeliais, šaltiniais ir kalneliais.




Stojam atsivėrusioj proskynoj, kiek tolėliau vienišas snaudžia Pakrovų kaimo vienkiemis. Gojaus ąžuolo link veda medinis lentų takas. Mėgaujamės ramybe.

36 metrų aukščio ir daugiau nei 6 metrų storio penktą šimtmetį pradėjęs Gojaus ąžuolas atsiveria visa savo didybe. Užverčiam galvas aukštyn – aukščiausios šakos, atrodo, braukia per lengvus pieno baltumo debesis… 14 metrų aukštyje  ąžuolo kamienas šakojasi į dvi dalis, galingas medis nukentėjo, kažkada trenkus žaibui. Senovėje tokie ugnies paženklinti ąžuolai laikyti stebuklingais, net tikėta, kad iš tokio medžio pasidarius arklą, lauke galima išnaikinti piktžoles. Delnu braukiu per gruoblėtą medžio veidą, rodos, jaukiai šiltą nuo pavasario saulės. Tiesiog gražu…







O pamiškėj dar sustojam prie vienišo kryžiaus partizanų atminimui, lyg nutilusiems Gojaus milžinams…

Jei ieškosit, Gojaus ąžuolo koordinatės: 54.567455, 24.279455 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Laikas ir tikėjimas

Visai visai mažulėlis kaimas bene koks dešimtis kilometrų nuo Suvalkų kadaise skambėjo jotvingių balsais. Vėliau, beveik iki XVIII amžiaus p...